Hva skjer?/Nyhetsarkiv/Orgelkonsert i Immanuels kirke

Orgelkonsert i Immanuels kirke

publisert: 01. September 2020
lørdag 12. september kl. 13:00

I høst starter Halden menighet opp en serie lørdagskonserter med orgelmusikk. Det blir formiddagskonserter kl 1300 tre lørdager i høst og menigheten satser på å fortsette med dette også videre fremover. Byens storstue, Immanuels kirke, med sin unike empirearkitektur har et stort kirkerom som gir en enestående akustikk. Og dronningen i Immnuels kirke er det store orgelet som ble bygget i 1915 av det svenske firmaet Åkerman & Lund. Instrumentet er konstruert spesielt til kirkerommet, har ca. 1300 piper og er det eldste og største i byen. Orgelets 24 stemmer har en romantisk klang og spiller mykt, rundt og bredt. Bløte, lyriske lyder kan skape de vareste stemninger og når det spilles for fullt på alle stemmer, fylles kirkerommet med en fantastisk og mektig klang.

Første mann ut på orgelkrakken i konsertserien er Guttorm Guleng, som har bred bakgrunn som konsertorganist. Han er bosatt i Fredrikstad, og til vanlig hudlege med egen praksis. Guleng begynte å spille orgel i Bodø Domkirke hos Magne Hanssen og Bjørn Andor Drage. Hans hovedlærer over flere år var professor Hans Fagius i København/Lund. I tillegg har han fått undervisning hos blant annet Karstein Ærø, Andreas Liebig og Kåre Nordstoga i Oslo. Han har spilt en rekke konserter i Norge og utlandet, og vant Dublin internasjonale orgelkonkurranse i 2005. Han har hatt engasjementer bla. ved King’s Collage Cambridge og spilt i Westminster og Canterbury katedraler. Repertoaret spenner fra gammel til ny musikk, med hovedvekt på musikk av Johann Sebastian Bach og romantisk musikk. Hans siste prosjekt har vært å fremføre alle Viernes orgeslymfonier på orgelet i Glemmen krike nå våren 2020.

På konserten lørdag 13/9 har han med seg fiolinist Per Viggo Nilsen. Han er fra Fredrikstad og har spilt fiolin siden 7 års alderen. Han startet ved Fredrikstad kommunale musikkskole, 12 år gammel begynte han ved Østlandets musikk-konservatorium, der han studerte under Terje Moe Hansen til han var 20 år. Per Viggo driver  en utstrakt frilansvirksomhet som fiolinist, med konserter, begravelser, bryllup m.m. og underviser fiolin ved Barnas Kulturhus og privat. Han har også gitt ut 2 CDer ”Rubato” og ”Con Amore”, den sist nevnte gitt ut sammen med samboeren Heidi Kaspersen.

På programmet denne lørdagen står orgelverker av J. S. Bach og Louis Vierne, samt Otto Olssons nydelige «Romance», op. 24 for fiolin og orgel. Det blir også musikk av Josef G. Rheinberger.

Senere i høst blir det orgelkonsert med Sindre Seim Gulbrandsen, oppvokst i Halden og mottager av Halden arbeidserblads Sang- og musikkpris 2019, som nå er student ved Norges Musikkhøgskole (lørdag 3. oktober). Siste "mann" ut i høstens konsertserie er Marie Håkensen, kantor i Immanuelskirken. Hun har sin daglige arbeidsplass på orgelkrakken i kirken, og kjenner instrumentet der ut og inn.

Så er det å håpe at orgelmusikk kan friste haldenserne til en liten tur innom Immanuelskirken en lørdag eller to i høst. Og det jobbes allerede med spenennde program for neste halvår.

Konsertene starter kl 13.00, det er gratis adgang og smittevern ivaretas på beste måte. «

Menighet
Aldersgruppe