Hva skjer?/Nyhetsarkiv/Solfrid Molland Ensemble på Kulturnatt i Halden

Solfrid Molland Ensemble på Kulturnatt i Halden

publisert: 16. September 2019
I samarbeid med Halden Frivilligsentral er vi utrolig stolte av å kunne invitere til det vi tror blir et virkelig musikalsk høydepunkt under årets Kulturnatt.

Fredag 20. september 2019 arrangeres Kulturnatt i Halden, og Immanuels kirke holder åpent hele kvelden. Kl 20:00 starter det vi tror blir Kulturnattas musikalske høydepunkt: Konsert med Solfrid Molland Ensemble.

Solfrid Molland Ensemble

Solfrid Molland, flygel, trekkspill og vokal har de siste årene markert seg sterkt i Norge med sin sigøynermusikk og samarbeid med dyktige romske musikere. Et sterkt orkester har hun også med med bl.a. barnebarna til artisten Raja på gitar, Peter Nikak Ivanovitch og Aleco Ivanovitch som begge er sentrale i det Europeiske sigøynermusikk-miljøet, den serbiske fiolinisten Daniel Lazar og kontrabassisten Torstein Kinn. Sammen tar de publikum med på en reise til øst-europa med sigøynerballader ispedd Mollands egne komposisjoner og melodier skrevet til øst-europeiske dikt.

Konserten er en hyllest til øst-europa og til styrken og spiritualiteten i sigøynermusikken.

På denne konserten samarbeider hun tett med brødrene Peter Nikak og Aleco Ivanovitch Bielenberg som er barnenbarna til den russiske sigøynersangeren Raya. I tillegg har hun med seg fiolinisten Daniel Lazar fra Serbia, og kontrabassisten Torstein Kinn fra Østfold som binder det hele stødig sammen.

Fra tidligere presseomtaler:

- Magisk konsert! Ensemblet bergtok publikum til de grader at en tilhører spontant reiste seg opp i salen i pausen og utbrøt: «Denne musikken tar ikke veien om øret. Den går rett i hjertet" (John Johansen, Sarpsborg Arbeiderblad)

- Hun er en vokalist med klare røtter i sigøynermusikken og den øst-europeiske folkemusikktradisjonen...hun synger seg nesten under huden på lytteren. (Jan Granlie, Jazzmagazinet Salt Peanuts)

- Solfrid har et intenst nærvær, og hun formidler en helt egen poetisk nerve, både med sin stemme og gjennom sitt delikate uttrykk ved pianoet. (The Willhelmsen, Ole Morten Willhelmsens musikkblogg)

Mer om musikerne:

Solfrid Mollan synger, spiller piano og trekkspill. Molland vokste opp med russisk folkemusikk, sigøynermusikk og europeisk kunstmusikk, et musikalsk univers som farger konsertene og utgivelsene hennes. På reise som gatemusiker i Europa lærte hun sigøynersanger av rom-musikere og komponerte musikk til ulike europeiske katedraler. Denne musikken ga hun ut på to kritikerroste album ved Kirkelig Kulturverksted; Katedral for Tapte Drømmer og Musikken er mitt fedreland hvor hun hyller styrken og spiritualiteten i sigøynermusikken. I 2016 ga hun ut albumet Forvandling med egen musikk til tekster av øst-europeiske forfattere. Molland er utdannet klassisk pianist fra Østlandets Musikk-konservatorium og har Storfag i musikk fra Universitetet i Oslo. Hun ble tildelt Oslo Bys Kunstnerpris i 2015.

Peter Nikak Ivanovich Bielenberg er en gitarist og sanger. Han er født i Oslo og begynte å spille gitar som 13 åring. Siden 1985 har han spilt med en rekke kjente musikere fra hele verden i stiler som Gypsy Jazz og marokansk Gnawa. Han har vært på en rekke turneer med sin bestemor, den legendariske sigøynersangeren Raya, han spiller på hennes album ‘Progija’’ og produserte hennes album ‘’Pashe Iagori’’. Etter flere år som gitarist i Frankrike, har han nå Norge som base for turneer i innland og utland.

Aleco Ivanovich Bielenberg er gitarist og sanger og er født i Oslo. Allerede som 9 åring begynte han sin musikalske karriere som sanger på sin far, den kjente serbiske mandolinspilleren Petro Ivanovich sitt album ”Romano Drom”. Etter flere år som musiker i Russland og Frankrike returnert Aleco i 1991 til Oslo for å spille med sin bestemor Raya. Sammen med henne har brødrene oppnådd stor suksess på det europeiske kontinentet og utover så langt som til India og Pakistan.

Daniel Lazar, Er født i Serbia hvor han lærte å spille folkemusikk på fiolin av sin rumenske bestefar. Han deltok tidlig på folkemusikk- og klassiske konkurranser med stor suksess. Ved siden av musikkstudier opptrådte han med sin bestefar på tv og radio og fordypet seg i rumensk folkemusikk. Daniel er en av de få gjenlevende fiolinister som kjenner og behersker den spesielle rumensk musikkstilen kalt "Doina" som er under beskyttelse av UNESCO oppført i "Unesco Immaterielle Kulturarvsliste" Daniel har Bachelor grad ved Fakultet for musikk i Beograd og Mastergrad i klassisk fiolin ved Norges Musikkhøyskole. Han turnerer i hele Europa.

Torstein Kinn er en allsidig kontrabassist som har jobbet med alt fra popmusikere som Hanne Krogh, Elisabeth Andreassen, Alexander Rybak, Didrik Solli-Tangen til verdensmusikk artister som Raya, Balkansemblet og Solfrid Molland. Han har 4 års musikkutdannelse fra Høgskolen i Staffeldtsgate.

Johannes Wilberg Halvorsen Menighetspedagog