Hva skjer?/Nyhetsarkiv/Juleklokkespill

Juleklokkespill

publisert: 01. Desember 2017
I år gir kirken i Halden en liten førjulspresang til alle i byen; hver dag fra 1. desember til julaften blir det spilt en julesang fra tårnet i Immanuelskirken klokken 12:00 og klokken 18:00. Her kan du se hvilke sanger folk i Halden har stemt på og når de blir spilt.

En ørliten pause i en travel hverdag

Adventstiden er ment å være en vente- og forberedelsestid med rom for ettertanke. For mange blir de første desemberukene en masete opplevelse hvor du på toppen av alt som skal kjøpes, lages, vaskes og rekkes før jul hele tiden skal jakte på julestemning. I alle butikker, busser og radiostasjoner bombarderes vi med den samme julemusikken. Fra alle gatehjørner og oppslagstavler gliser smørblide b-artister til oss på glansede konsertplakater og vil ha akkurat DEG til å betale en liten formue for å komme og høre de samme sangene fremført med patos og inderlig vibrato i din lokale kirke eller kultursal.

Juleklokkespillet er tenkt som en forsiktig motvekt til alt dette. Vi håper at de kjente melodiene fremført av enkle klare klokketoner i bygatene skal få deg til å stoppe opp et øyeblikk, senke skuldrene litt, kanskje lukke øynene, og huske på at jul handler om å ta vare på. Vi tar vare på hverandre, og Gud tar vare på oss. Da er ikke alt dette andre så viktig, og vi trenger ikke få hetta når ikke alt er på stell og i rute til den prospektkort-julen "alle" drømmer om.

 

Din favorittjulesang

Mange er glad i julesanger, og i år får du være med og bestemme hvilke sanger som blir spilt på hvilke dager fra tårnet i Immanuelskirken. Halden arbeiderblad har opprettet en avstemning hvor du kan stemme over hvilken julesang DU synes er så fin at den bør spilles på julaften. 

[OPPDATERING:]

Avstemningen er nå over, og her er oversikten over hvilke sanger som blir spilt hvilke dager, og hvor mange stemmer de fikk:

Spilles dag Tittel Antall stemmer
1. desember Gjør døren høy 5
2. desember Nå vandrer fra hver en verdens krok 6
3. desember Jeg synger julekvad 12
4. desember I kong Davids by det hendte 12
5. desember Høyr kor englar syng frå sky / Hark the Herald angels sing 15
6. desember Kling no klokka 18
7. desember Mitt hjerte alltid vanker 19
8. desember Det kimer nå til julefest 20
9. desember Her kommer dine arme små 24
10. desember En krybbe var vuggen 25
11. desember Å kom nå med lovsang 25
12. desember Julekveldsvisa 30
13. desember Det lyser i stille grender 35
14. desember Glade jul/Stille natt 40
15. desember Nå tennes tusen julelys 45
16. desember Et barn er født i Betlehem 47
17. desember Kimer, I klokker 48
18. desember Nordnorsk julesalme 60
19. desember En stjerne skinner i natt 65
20. desember Du grønne glitrende tre 77
21. desember Deilig er jorden 96
22. desember O helga natt 111
23. desember Jeg er så glad hver julekveld 130
24. desember Tenn lys 131

 

Om klokkespillet

Klokkene du får høre hver dag i adventstiden er ikke "ekte" klokker. Et slikt klokkespill koster mange millioner kroner, og frem til en eller annen rik onkel donerer det til byen blir det neppe en realitet i Halden. Lyden du hører stammer fra et av Europas flotteste klokkespill, nemlig de 53 klokkene i Ghent i Belgia. Disse er samplet én og én, og lydfilene gjort tilgjengelig gratis for alle som vil bruke dem. Kantor i Asak menighet, Marte-Kari Melkerud, spiller sangene på et vanlig midi-keyboard, og menighetspedagog Johannes Halvorsen sørger for at  klokkelne så spilles av til fastsatt tid gjennom høyttalere midlertidig montert inne i klokketårnet. Det er litt juks, men det låter fint.

 

Her er link til HAs artikkel om Juleklokkespillet (krever abonement).

Finn veien hit:

Halden kirkelige fellesråd

Os Allé 13
1777 Halden

 

Powered by Cornerstone