Hva skjer?/Faste aktiviteter/"No livnar det i lundar..."

"No livnar det i lundar..."

publisert: 24. April 2020
På søndag skulle vi hatt våronnmesse og gudstjeneste for skolestartere

Nå ligger jordene der- ferdige til nytt liv. Jeg vet det er flere enn meg som synes de er vakrest da! Det lille grønnskjæret som etter hvert blir synlig - og som endres for hver dag. Så mye arbeid som ligger bak det... Jeg vet at mange har avsluttet våronna idisse dager.

Det har alltid vært så fint å få feire våronngudstjeneste i denne tida. Få takke for liv og spirekraft og be for det som ligger foran;  for åker og eng, for "godt og tjenlig vær", og om krefter glede til alle som arbeider med jorda og det som gror, og som om noen måneder skal høste inn.

Jeg skulle ønske at denne avhengigheten - av jorda, av hverandre, av været, - kunne bli tydeligere for oss! Få oss til å ta vare på. Få oss til å gi slipp på det som ødelegger de fine sammenhengene i alt som lever. Ikke lukke øynene - men takke og ha omsorg for...

I fjor på disse tider hadde vi dåpsfest for barn som var døpt i Berg for 1 og 2 år siden. Vi satte poteter i små poser som familiene fikk med hjem - og sang vår "dåpssang": "Guds kjærlighet er rundt om meg, den er overalt jeg vet.."

Det er min lille helgehilsen denne uka: Guds kjærlighet og skaperkraft finnes rundt oss - overalt hvor vi ser. Vårt ansvar som "medskapere" ("co-creators" er et ord som ofte brukes i den anglikanske kirke) det er et ansvar som vi alle har del i, enten vi arbeider direkte med naturen - eller vi bruker den. Forbruker den.

La oss takke og ta vare på! Og la oss se det mønsteret som finnes der: Død blir til liv. En liten snev av den oppstandelseskraften som vi feiret da påskemorgen var her, blir synlig. Vi invitert til å oppdage livet og håpet midt i det som er vanskelig. Og la oss også - midt i den norske våren - sende våre tanker og bønner - og konkret hjelp, penger - til mennesker som opplever at jorda ikke har spirekraft. At jorda har blitt til ørken eller er vasket vekk. Innsikten om vår avhengighet av hverandre - må den få oss til å handle når det er vi som kan det!

Selv om vi ikke kan feire gudstjeneste, kan vi åpne kirka noen små stunder hver uke - og det vil vi gjøre. Lørdager framover, mellom kl 17 og 19, vil det være mulighet for å kommeinn i kirkerommet, tenne lys, være i stillhet eller lytte til musikk. Noen fra menigheten kommer til å stå i døra, slik at det aldri er flere enn 5 personer inne - og da er det mulig å holde nødvendig avstand. Vi ber om forståelse for at vi kanskje må vente på hverandre.  Å sitte stille i dette rommet - det er for mange etterlengtet nå.

God vårhelg!

No livnar det i lundar, no lauvast det i li, den heile skapning stundar no fram mot sumarstid.

Det er vel fagre stundar når våren kjem her nord og atter som eit under nytt liv av daude gror.

På nett: www.halden.kirken.no (Herfra finner dere inn til: Hva skjer? - Hvilke menighet: - Berg menighet)

Facebook: den norske kirke halden