publisert: 02. Juni 2017
Vil du være med og lage utendørsteater for barn om Martin Luther? Lørdag 2. september inviterer Trosopplæringen i Halden til åpen dag for hele familien på Berg bygdetun. Som en del av denne dagen blir det vist 4 små teaterscener med glimt fra Martin Luthers liv. Nå inviterer vi deg som har lyst til å være med og lage denne forestillingen på audition 6. og 7. juni.

Hva skjedde i 1517

I 1517 publiserte en ung munk ved navn Martin Luther 95 påstander, teser, som gikk kraftig til angrep på pavekirkens praksis med avlatshandel. Man trodde at når et menneske dør må man først tilbringe måneder og år i en grusom ild, skjærsilden, som straff for alt galt man hadde gjort i livet før man kom inn i himmelen. Kiken fortalte folk at ved å betale penger for et avlatsbrev kunne man forkorte den tiden man selv eller noen andre måtte tilbringe i skjærsilden før du kom til himmelen.

Som prest for befolkningen i Wittenberg hadde Martin Luther sett hvor sterkt dette påvirket folk, og han var selv blitt overbevist om at det å tro på Jesus er alt et menneske kan gjøre for å komme til himmelen. Nå ville han protestere mot at kirken tjente mange penger på folks redsel for det som kommer etter døden.

I følge tradisjonen spikret han opp tesene sine på slottskirkedøren i Wittenberg. De ble trykket opp og lest av mange, og i årene som fulgte vokste Luthers protest til det vi i dag kjenner som reformasjonen. Resultatet ble en deling av kirken, og den dag i dag kaller vi for eksempel Den norske kirke for en "Luthersk" kirke.

Anno 1517

I 2017 er det 500-årsmarkering for reformasjonen i alle norske menigheter. Som en del av dette inviterer Trosopplæringen i Halden i samarbeid med Historielaget og Bygdekvinnelaget barn og familier til "Anno 1517" på Berg Bygdetun lørdag 2. september. Denne dagen prøver vi å gjenskape et lite glimt av Norge slik det var i senmiddelalderen. Det blir mulighet til å prøve seg i gamle håndverkstradisjoner, demonstrasjon av smedkunst, leker og aktiviteter. Det blir også egne leker og aktiviteter for de aller minste barna.

I anledning dagen invteres du også inn i det som antagelig er verdens eneste mobile stavkirke,det blir omvisning på bygdetunet, og i løpet av dagen kan du få med deg 4 små teaterstykker hvor vi får glimt fra viktige hendelser i Martin Luthers liv.

Audition

Nå er vi på utkikk etter en gruppe mennesker som har lyst til å lage disse små skuespillene. Menighetspedagog Johannes Halvorsen og Martin Kingsrød Larsen inviterer derfor til åpen audition i Berg kirkestue (gamle Berg prestegård, vis a vis Berg kirke) tirsdag 6. og onsdag 7. juni. Oppmøte begge dager er kl 18, vi regner med å være ferdig senest kl 21. Meld gjerne i fra på sms til 941 71 465 (Johannes) hvilken kveld du ønsker å komme.

Etter audiotion blir det en samling på denne siden av sommeren med gjennomgang av manus, rollebeskrivelser etc. Det blir så 2-3 øvigssamlinger i august. Vi venter med å fastsette datoer for disse for å finne tider som passer for flest mulig av dem som blir med.

Audition er åpen for alle, men det forutsettes at man kan lese godt nok til å gjøre selvstudie av et manus. Vi trenger folk i alle aldere!