Hva skjer?/Min menighet/Om Søndre Enningdalen kirke

Om Søndre Enningdalen kirke

publisert: 23. Oktober 2013
Søndre Enningdalen kirke ligger ved riksvei 22, ca 5 kilometer nord for grenseovergangen ved Holtet.

Fra Halden sentrum og til grenseovergangen til Sverige på Holtet, følger riksvei 22 langs Iddefjorden. Omtrent der fjorden tar slutt kommer vi inn i kirkesoknet Enningdalen. Her finner vi to av kirkene i Halden kommune, Prestebakke fra 1793 og Enningdalen fra 1956.

Søndre Enningdalen kirke hadde kanskje ikke blitt en realitet dersom ikke den utflyttede Enningdølen og sangbokforfatteren Mads Berg tok initiativ til å bygge kirke på stedet i 1942. Fra initiativet ble tatt og til nødvendig byggetillatelse forelå, tok det 10 år. Grunnsteinen for kirken ble lagt ned i 1953 og i 1956 stod kirken ferdig.

De senere årene har kirken blitt påkostet betraktelig. I tillegg til at den har blitt skrapet og fått nye strøk med hvitmaling utvendig, er det også gjort viktige sikringstiltak. Det er lagt inn ny vannledning som sikrer nok vanntilførsel, og det er montert brann- og tyverialarm. I tillegg er skogen blitt hugget nedenfor kirken slik at den nå ligger og speiler seg i Enningdalselva. Det er ikke bare folket i Enningdalen som kan glede seg over sin vakre nymalte kirke. Kirken med sin flotte beliggenhet ved riksveien og elveløpet danner også inngangsporten til Halden og Norge.