Hva skjer?/Min menighet/Om Idd kirke

Om Idd kirke

publisert: 23. Oktober 2013
Idd kirke ligger på Iddesletta langs Iddeveien og er en av Haldens tre middelalderkirker.

Kirken er oppført rundt år 1100 og er en av Haldens viktigste kulturminner. Kirken ligger godt synlig til ved riksvei 22 et stykke etter at man har passert Fredriksten festning. Kirken har en interessant historie og har vært brukt til rettssal på 1300-tallet og fungert som magasin for svenske tropper på midten av 1600-tallet.

I nyere tid er det foretatt bevaringsarbeider på den delen av kirkegården som ligger nærmest kirken for å ta hånd om gravminner av kulturhistorisk verdi. Det er også foretatt en utvendig rehabilitering. Pussarbeider, malerarbeider, kalkhvitting og tilriggingsarbeider på Idd var fullført på en meget god måte og det var utført arbeid av høy kvalitet. Arbeidet ble utført av arbeidere fra Litauen da de har god kunnskap om muring og pussing.

De senere år har kikren også fått toalett med rullestoladkomst. Ombygningsarbeidet ble gjort i driftsbygningen på parkeringsplassen. Her ble innvendige vegger revet og det ble bygget nytt toalettrom med utvendig rullestolrampe integrert i terrenget. Arbeidet med dette er et viktig skritt i riktig retning for å gjøre våre kirkesteder universell tilrettelagte. Det ble også gjort noen andre forbedringer ved driftsbygningen for å gjøre den mer funksjonell for de som arbeider der.